هر کسب و کار یا شخص حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات است باید در سامانه مودیان هم ثبت نام کند.
سامانه مودیان سامانه ای آنلاین و متعلق به سازمان امور مالیاتی است که در آن به مشمولان نظام مالیاتی کارپوشه ای اختصاص داده میشود تا تبادل اطلاعات مربوط به مالیات مودی از طریق این کارپوشه بین سازمان امور مالیاتی و مودی انجام شود. همچنین امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی نیز از طریق همین سامانه وجود دارد که به وسیله آن فروشندگان فاکتورهای خرید خود را در سامانه بارگذاری میکنند و خریدار نیز لازم است که آن را تایید نماید. این سامانه به منظور جلوگیری از فساد مالی، راه و روش های تقلب مالی و فرار مالیاتی راه اندازی شده است تا تمام اطلاعات مالیاتی مشمولان نظام مالی با دقت در آن تجمیع شود.
مودیان مالیاتی
مودی مالیاتی شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که در سازمان امور مالیاتی پرونده دارد و مطابق با قانون مشمول نظام مالیاتی است و لازم است که تکالیف مالیاتی خود را در زمان های مقرر شده انجام دهد، و در صورت نیاز مالیات خود را پرداخت کند.
تمام فعالان اقتصادی در هر زمینه ای ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان می باشند.
مطابق قانون پایانه های فروشگاهی:
“کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی موضوع فصل های ۴ و ۵ باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۲/۰۳/۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول ثبت نام در سامانه مودیان می باشند.
افرادی که مطابق با قانون موظف به ثبت نام در سامانه مودیان نمی باشند:
اشخاص حقیقی موضوع ماده 81 قانون مالیات مستقیم
اشخاص مشمول ماده 142 قانون مالیات مستقیم
صاحبان مشاغل گروه سوم که کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده ارائه می نمایند.
مراحل ثبت نام در سامانه مودیان:
ثبتنام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
دریافت گواهی امضای الکترونیک
دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
دریافت شناسه کالاها و خدمات
نکته:
در صورتی که پس از تکمیل اطلاعات و ایجاد کارپوشه، مجددا در سامانه ثبت نام الکترونیکی اطلاعات خود را ویرایش کنید وضعیت کارپوشه شما از “مجاز” به “غیرمجاز موقت” تغییر میکند و تمامی شناسه های یکتای مالیاتی غیر فعال میشود و امکان بارگزاری و ارسال صورتحساب برای آن کارپوشه وجود نخواهد داشت. پس از تکمیل اطلاعات و تایید شدن اطلاعات ویرایش شده، کارپوشه مجددا فعال میشود. برای فعال شدن شناسه یکتای قبلی لازم است که مجددا درخواست دریافت شناسه یکتا کنید. پس از تایید درخواست، شناسه یکتای قبلی برای شما فعال خواهد شد.
دریافت گواهی امضا الکترونیک به صورت حضوری و غیر حضوری
برای دریافت گواهی امضا الکترونیک مودیان میتوانند از طریق سامانه مرکز صدور گواهی میانی عام به نشانی https://www.gica.ir اقدام به صدور و دریافت امضا الکترونیک کنند.
ساخت و دریافت رایگان فایل های CSR، کلید خصوصی و کلید عمومی با نرم افزار واسط “سان اینویس”
ما در نرم افزار واسط سان اینویس این امکان را به صورت رایگان برای تمامی کاربران فراهم کرده ایم تا بتوانند بدون پرداخت هزینه به سامانه مودیان متصل شوند و صورتحساب های الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال نمایند. یکی از امکانات موجود در نرم افزار سان اینویس این است که میتوانید فایل های CSR و کلید خصوصی و کلید عمومی خود را نیز به آسانی و به صورت رایگان بسازید.
دریافت گواهی امضا الکترونیک به صورت غیر حضوری یا gica
مراحل دریافت امضا الکترونیک به صورت غیر حضوری به شرح ذیل است:
به سامانه
gica.ir مراجعه نموده و از قسمت بالای صفحه گزینه ی ” صدور گواهی ” و سپس گزینه ی “ثبت نام غیر حضوری گواهی الکترونیکی ” را انتخاب نمایید.
با وارد کردن کامل اطلاعات هویتی در سامانه ثبت نام کنید
و پس از ثبت نام از طریق گزبنه ” ثبت درخواست گواهی امضا الکترونیک” درخواست خود را ثبت نمایید.
بعد از ارسال درخواست کد رهگیری برای شما صادر میشود که با به همراه داشتن این کد یا رسید می بایست به یکی از شعب دفاتر پیشخوان یا اسناد رسمی مراجعه نموده و نسبت به دریافت گواهی امضا دیجیتال خود اقدام نمایید.
از طریق سامانه https://www.gica.ir/portal/index? می توانید لیست مراکز و شعبی که خدمات مربوط به گواهی امضا دیجیتال را ارائه می نمایند مشاهده نموده و نزدیک ترین مرکز به خود را انتخاب کنید.
دریافت گواهی امضا الکترونیک به شکل حضوری:
برای دریافت گواهی امضا الکترونیکی به شکل حضوری لازم است به یکی از شعب دفاتر پیشخوان یا اسناد رسمی مراجعه نموده و ابتدا اقدام به تکمیل فرم درخواست گواهی امضا الکترونیک کنید. هنگام مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی یا شعب دفاتر پیشخوان جهت دریافت امضا الکترونیک به صورت حضوری لازم است مدارک ذیل را همراه داشته باشید:
1- هزینه صدور گواهی (مبلغ آن در دفتر ثبت نام صدور گواهی مشخص می شود).
2-تکمیل بودن فرم درخواست.
3- اصل و کپی هر دو روی کارت ملی
4-اصل و کپی یکی از مدارک شناسایی عکسدار معتبر ذیل :
4.1 شناسنامه.4.2 گواهینامه.4.3 گذرنامه.
5-کپی آگهی تاسیس (ممهور به مهر سازمان)
6- کپی آگهی آخرین تغییرات روزنامه رسمی (ممهور به مهر سازمان).
7-معرفی نامه نماینده سازمان (ممهور به مهر سازمان)
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول:
هرکدام از انواع صورتحساب های الکترونیکی با توجه نوع کسب و کار مودیان و میزان فعالیت و معاملات، دارای الگوهایی است. هر یک از الگوها دارای تعدادی اقلام اختصاصی و تعدادی اقلام مشترک با دیگر الگوها هستند. الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول عبارت هستند از:
الگوی اول: الگوی فروش و خدمات
الگوی دوم : فروش ارز (تنها توسط صرافی ها مورد استفاده قرار میگیرد)
الگوی سوم: طلا، پلاتین و جواهر (تنها توسط طلا فروشی ها مورد استفاده قرار میگیرد)
الگوی چهارم: قرارداد پیمانکاری
الگوی پنجم: قبوض خدماتی
الگوی ششم: بلیط هواپیما
الگوی هفتم: صادرات
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم:
این نوع از صورتحساب فقط شامل اطلاعات فروشنده و سایر اطلاعات مربوط به کالا است و نیازی به درج اطلاعات خریدار ندارد. از آنجایی که در صورتحساب های نوع دوم، نوع معامله نقدی در نظر گرفته میشود، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده برای آن ها در نظر گرفته نمیشود.
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
الگوی اول : فروش کالا و خدمات
الگوی دوم: طلا، جواهر و پلاتین (فقط طلا فروشی ها مورد استفاده میکنند)
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم:
این نوع از صورتحساب در واقع همان رسید پرداختی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیک است که به عنوان پایانه فروشگاهی مودی پذیرفته میشوند اما به عنوان اعتبار مالیاتی قابل احتساب و استناد قرار نمیگیرند. این نوع از صورتحساب شامل موارد زیر است:
- مبلغ پرداختی
- شماره سوئیچ پرداخت
- شماره پایانه
- شماره پیگیری
- تاریخ و ساعت پرداخت وجه
- اطلاعات هویتی بسیار کم از فروشنده
- شماره پذیرنده فروشگاهی
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
رسید یا گزارش الکترونیکی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی دارای شماره منحصر بفرد مالیاتی است.
چند اصطلاح مهم صورتحساب الکترونیکی:
صورتحساب ارجاعی
به صورتحسابهای ابطالی، برگشت از فروش یا اصلاحی صورتحساب ارجاعی گفته میشود.
صورتحساب مرجع
صورتحساب مرجع در واقع همان صورتحساب اصلی فروش یا برگشت از فروش با هر وضعیتی (تایید/رد/ عدم نیاز به واکنش) می باشد.
نکته:
1-امکان اصلاح صورتحساب ابطالی وجود ندارد.
2-در صورتی که خریدار از صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد، درج شماره اقتصادی او در صورت حساب الکترونیکی ضروری است اما اگر خریدار، مصرف کننده نهایی باشد درج شماره اقتصادی در صورت حساب الکترونیکی ضروری نیست
فراخوان سامانه مودیان ( تاریخ اجرای سامانه مودیان)
تمامی شرکت ها و گروه های اقتصادی از مهرماه 1402 تا دی ماه 1402 به نوبت ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند. تاریخ دقیق فراخوان سامانه مودیان برای شرکت ها و اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل به شرح ذیل است:
شرکت های عضو بورس و فرابورس و شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرای ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری از 01/07/1402 و صاحبان مشاغل مشمول ارزش افزوده و صاحبان مشاغل گروه ها اول و دوم از و کلیه اشخاص مشمول باقیمانده از 01/10/1402
جریمه های سامانه مودیان
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان:
مودیان مالیاتی که مشمول ثبت نام در سامانه مودیان هستند اما ثبت نام نکرده اند و صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال نکرده اند مشمول
جریمه ای معادل دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده و یا 10 میلیون ریال (هر کدام بیشتر باشد) خواهند بود.
در صورتی که مودی به دلایلی مانند عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی دیگران یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران و عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی مجرم شناخته شود محکوم به پرداخت جریمه ای معادل 20 میلیون ریال و یا 10% از مجموع فروش (هر کدام بیشتر باشد) خواهد بود.
جریمه های دیگری مانند محرومیت از اعمال معافیت مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع مالیات های مستقیم برای همان سال مالیاتی نیز از جمله جریمه های عدم عضویت در سامانه مودیان است.
جرایم دیگر سامانه مودیان عبارت هستند از :
- جریمه عدم صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان:
- جریمه عدم ارائه صورتحساب چاپی به خریدار
- جریمه عدم اعلام تعطیلی واحد اقتصادی در سامانه مودیان
- جریمه عدم اعلام شماره حساب واحد اقتصادی به سازمان مالیات
مدت زمان برای تایید یا رد کردن صورتحساب الکترونیکی
پس از بارگذاری صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، خریدار به مدت 30 روز مهلت دارد تا آن را تایید یا رد کند. در صورتی که ظرف مدت تعیین شده فاکتور تایید یا رد نشود به صورت خودکار توسط سامانه مودیان تایید شده محسوب میشود.
توضیحات:
اشخاص حقوقی مطابق با اعلام سازمان مالیات از مهرماه 1402 ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند
و اشخاص حقیقی نیز از دی ماه 1402 ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان و ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند
تنها فروشندگان ملزم به ثبت فاکتورهای خود در سامانه مودیان هستند و خریداران تنها وظیفه دارند که فاکتورها را طی بازه زمانی 30 روزه تایید یا رد کنند.