حسابداری تولیدی

حسابداری تولیدی

دارایی، هزینه و درآمد در حسابداری تولیدی

 دارایی در واقع منابعی است که از سود به دست آمده یا از قبل در شرکت تولیدی وجود داشته و درآمد نیز به دارایی گفته می‌شود که از فروش محصولات شرکت تولیدی به دست آمده است.‌

هزینه های تولید، مجموع هزینه‌هایی است که یک کسب و کار برای تولید یک محصول یا خدمات متحمل می‌شود. عوامل هزینه تولید معمولا شامل نیروی کار، مواد اولیه، تجهیزات، اجاره و سایر منابع یا سربار می باشد.

‌‎انواع هزینه ها در حسابداری تولید به شرح ذیل می باشد:

هزینه‌های ثابت

هزینه‌های ثابت در واقع هزینه‌هایی هستند که هر چقدر مقدار خروجی تغییر کند آن‌ها ثابت باقی می‌مانند؛ یعنی حتی زمانی که تولید صفر باشد باید این هزینه‌ها پرداخت شوند، مانند هزینه اجاره محل، حقوق و دستمزد و اجاره تجهیزات. هزینه‌های ثابت معمولا به زمان محدود شده و فقط مربوط به یک دوره معین می باشند.

هزینه‌‌های مواد اولیه تولیدی

‎این هزینهها معمولا توسط حسابدار محاسبه می شود و برای موارد مختلفی مانند قیمت گذاری قابل استفاده می باشد.

هزینه های متغیر

هزینه‌های متغیر هزینه‌هایی هستند که با تغییرات سطح تولید تغییر می‌کنند. یعنی با افزایش حجم تولید بالا می‌روند و با کاهش حجم تولید کاهش می‌یابند. اگر حجم تولید صفر باشد، هیچ هزینه متغیری نخواهیم داشت.

کمیسیون فروش، مواد اولیه و هزینه‌های مستقیم نیروی کار نمونه هایی از هزینه های متغیرهستند.

هزینه کل

هزینه کل شامل هزینه‌های متغیر و ثابت می‌شود. (تمام هزینه‌های انجام شده در فرآیند تولید)

قوانین و استانداردهای حسابداری تولیدی

درواقع استانداردهای حسابداری تولیدی تفاوتی با حسابداری پایه ندارد و همان ۳۳ قانون که هر حسابدار باید برای انجام امور حسابداری مانند درآمد عملیاتی، صورت وجوه جریان نقد و محاسبه صورت سود و زیان

‎ انجام دهد، برای این حسابداری هم وجود دارد. تمام افرادی که قصد انجام این بخش از حسابداری را دارند باید با این قوانین و تمامی دستورالعملهای حسابداری آشنا باشد تا بتواند به بهترین شکل آن‎‎ها را انجام دهند.

ثبت‌های حسابداری تولیدی

انواع مختلفی از ثبت در حسابداری تولیدی وجود دارند که همه آن‌‌ها بر اساس ثبت هزینه‌ها هستند.‌ این هزینه‌ها شامل حمل و نقل، بارگیری،‌ سود بازرگانی ‌و غیره می‌شود که تمام آن‌ها جزو نکات مهم و لازم بوده که باید حتما تفکیک و ثبت شده تا بررسی حساب‌ها ساده‌تر شود. در زیر انواع ثبت‌های حسابداری تولیدی را نام می‌بریم:

ثبت خرید اولیه: شامل موجودی کالا و بانک است.

ثبت پرداخت هزینه حقوق، دستمزد و بیمه: شامل هزینه حقوق و دستمزد، هزینه بیمه تامین اجتماعی، مالیات پرداختنی، بیمه پرداختنی و حقوق پرداختنی است.

ثبت پرداخت هزینه‌های غیر‌مستقیم‌ یا سربار: شاملبدهکار،‌ سربار ساخت، هزینه‌ها و بستانکار بانک است.

ثبت صدور مواد اولیه به تولید: شامل کالای در جریان ساخت، سربار ساخت و موجودی مواد اولیه است.

ترازنامه حسابداری تولید

 ترازنامه در واقع یک گزارش است که وضعیت دارایی،بدهی وسرمایه را مشخص می نماید. از طرفی ترازنامه برای تمام کسب و کارها چه تولیدی یا خدماتی به صورتی یکسان است.

 ترازنامه‌ شامل سه بخش دارایی،‌ بدهی و سرمایه می باشد.

کدینگ حسابداری شرکت‌های تولیدی

کدینگ حسابداری باعث ارائه گزارش‌های کامل و جامع از فعالیت‌‌های اقتصادی یک‌ کسب و کاراست. این کدینگ‌ به ترتیب شامل گروه،کل، معین و تفصیلی است. برای اینکه بتوان ثبت رویدادهای مالی را انجام داد، حسابداران این موارد را به صورت درختی دسته بندی می نمایند.

تمامی این سرشاخه‌ها هم کدهایی دارند که به مجموعه آن‌ها کدینگ حسابداری می گویند.‌ 

 کدینگ هر واحد اقتصادی مختص خودش است و حسابدار باید بر اساس اطلاعات مخصوص به واحد اقتصادی آن را تعریف کند.

محاسبه سود زیان و بهای تمام شده در حسابداری تولید

  صورت سود وزیان به بررسی میزان هزینه‌ها، درآمدها و سود یا زیان انتهای دوره می‌پردازد.

  به صورت سود و زیان، صورت درآمد و هزینه هم گفته می‌شود. این صورت‌ها به آسانی‌ برای شما میزان سود تولیدی را در پایان سال مالی مشخص می‌کند.  حسابدار باید تمامی مراحل انجام آن را بداند و این صورت را به بهترین شکل ممکن تنظیم کند.

 بهای تمام شده هم مجموع عواملی هستند که برای تولید یک محصول یا خدمات اختصاص داده می‌شوند. بهای تمام شده انواع مختلفی دارند و به صورت مستقیم، غیر مستقیم یا اقلام تفاضلی و بهای تمام شده از دست رفته تقسیم می‌شود.

موجودی انبار در حسابداری تولیدی

موجودی انبار، مواد اولیه‌ای است که یا ذخیره در انبار باشد یا به صورت مستقیم استفاده شود.

 مبلغ انبار در حسابهای یک شرکت تولیدی، ارزش‌های مالی موجود در انبار را نشان می‌دهد و حسابدار انبار نیز باید موجودی آن را داشته باشد و برگشتی کالاها را  نیز در نظر بگیرد‌. در حسابداری تولیدی موجودی انبار برای تولید بسیار مهم است؛ زیرا انبار باید همیشه پر باشد و مواد اولیه سالم باشند.

هزینه سربار تولید

تمامی هزینه‌هایی که برای تولید یک کالا دخالت نداشته باشند و نتوان آن‌ها را به کالایی خاص نسبت داد یا اینکه مقرون به صرفه نباشند را می‌توان به هزینه سربار نسبت داد. هزینه‌های سربار ‌و محاسبه آن‌ها در حسابداری تولیدی بسیار مهم است؛ زیرا اختلاف بین تولیدات واقعی و برنامه ریزی شده را نشان می‌دهد. هزینه سربار در ابتدا مشخص نیست و باید تولید یک محصول آغاز شود تا بتوان آن را پیدا کرد..

اظهارنامه مالیاتی برای شرکت تولیدی

 از مهمترین موارد برای حسابداری تولیدی این است که یک اظهارنامه مالیاتی برای آن در پایان سال تنظیم گردد و تسلیم اداره دارایی و مالیات شود. این اظهار نامه شامل تمامی هزینه‌ها، استهلاک، سود و زیان شرکت و …است که باید به درستی نوشته شده و مالیات برای آن تعیین گردد.

وظایف حسابدار شرکت‌های تولیدی

این فرد باید دانش آموخته این رشته باشد و با انواع موارد تخصصی برای حسابداری صنعتی یا تولیدی نیز آشنا بوده و به بهترین شکل آن را انجام دهد‎

درواقع ‎میتوان گفت که حسابدار تولیدی باید تمامی مواردی که در بالا بیان کردیم را انجام دهد و گزارش کاملی از وضعیت هزینه‌ها، موجودی ها و قیمت تمام شده به مدیر کسب و کار ارائه دهد.

سخن آخر برای کارفرمایان گرامی

برای یک واحد تولیدی، حسابداری تولیدی یکی از مهم‏ترین مواردی می باشد که باید به آن توجه نمود.

دراین زمینه یک تیم مالی قوی مانند (همکاران مشاور پویا) می تواند به شما به عنوان یک مدیر بسیار کمک کند.

 لطفا!!

 همکاران مشاور پویا انتخاب فرمایید.  ما در کنار شما هستیم

دیدگاهتان را بنویسید